NASA’s Curiosity Mars Rover verkent een veranderend landschap.

360 graden zicht op Mars op 3 juli 2021

NASA’s Curiosity Mars-rover gebruikte zijn Mast Camera, of Mastcam, om dit 360-graden uitzicht vast te leggen op 3 juli 2021, de 3167e Marsdag, of sol, van de missie. Het panorama bestaat uit 129 afzonderlijke afbeeldingen die naar de aarde zijn gestuurd, waarna ze aan elkaar worden genaaid.Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Een nieuwe video gaat in het negende jaar van de rover op Mars, waardoor kijkers de locatie van Curiosity op een Martiaanse berg kunnen verkennen.

Beelden van knobbelige rotsen en ronde heuvels verheugen wetenschappers terwijl NASA’s Curiosity-rover Mount Sharp beklimt, een 8 kilometer hoge berg in het 96 mijl brede (154 kilometer brede) bekken van Mars ‘ Gale krater. De Mast Camera of Mastcam van de rover belicht deze functies in een panorama dat is vastgelegd op 3 juli 2021 (de 3.167e Marsdag, of sol, van de missie).

Deze locatie is bijzonder opwindend: ruimtevaartuigen die in een baan rond Mars draaien, laten zien dat Curiosity zich nu ergens bevindt tussen een gebied dat is verrijkt met kleimineralen en een gebied dat wordt gedomineerd door zoute mineralen die sulfaten worden genoemd. De lagen van de berg in dit gebied kunnen onthullen hoe de oude omgeving in Gale Crater in de loop van de tijd opdroogde. Soortgelijke veranderingen zijn overal op de planeet te zien, en het van dichtbij bestuderen van deze regio was een belangrijk langetermijndoel voor de missie.

“De rotsen hier zullen ons beginnen te vertellen hoe deze eens zo natte planeet veranderde in de droge Mars van vandaag, en hoe lang bewoonbare omgevingen bleven bestaan, zelfs nadat dat gebeurde”, zei Abigail Fraeman, plaatsvervangend projectwetenschapper van Curiosity, bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Zuid-Californië.

Deze videotour belicht een nieuw panorama van NASA’s Curiosity Mars-rover, vastgelegd op 3 juli 2021 (de 3.167e Marsdag, of sol van de missie).
Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Negen jaar op Mars

Curiosity landde negen jaar geleden, op 5 augustus 2012 PDT (6 augustus 2012 EDT), om te onderzoeken of verschillende omgevingen op Mars het microbiële leven in het verre verleden van de planeet konden ondersteunen, toen er meren en grondwater bestonden in de Gale Crater.

De rover verpulvert rotsmonsters met een boor op zijn robotarm en strooit het poeder vervolgens in het chassis van de rover, waar een paar instrumenten bepaalt welke chemicaliën en mineralen aanwezig zijn. Curiosity heeft onlangs zijn 32e gesteentemonster geboord van een doel met de bijnaam “Pontours” dat zal helpen bij de overgang van het gebied van kleimineralen naar het gebied dat wordt gedomineerd door sulfaten.

32 rotsmonsters

NASA’s Curiosity Mars-rover heeft de boor op zijn robotarm gebruikt om tot nu toe 32 rotsmonsters te nemen. De Mars Hand Lens Imager (MAHLI), een camera aan het uiteinde van de robotarm, leverde de beelden in dit mozaïek.Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Omdat het op de locatie van Curiosity winter is, is de lucht in het nieuwe panorama relatief stofvrij, waardoor je een helder zicht hebt tot aan de vloer van Gale Crater. Het bood het missieteam de gelegenheid om na te denken over de 26 kilometer die Curiosity tijdens de missie heeft afgelegd.

“De landingsdag is nog steeds een van de gelukkigste dagen van mijn professionele carrière”, zei de nieuwe projectmanager van de missie, Megan Richardson Lin van NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Zuid-Californië. Lin begon vlak voor de lancering aan Curiosity te werken en trad kort daarna toe tot het oppervlakteoperatiesteam. Sindsdien heeft ze verschillende rollen op de missie vervuld. “We besturen een robot terwijl hij een andere planeet verkent. Het is buitengewoon de moeite waard om te zien hoe nieuwe ontdekkingen en wetenschappelijke resultaten de dagelijkse activiteiten leiden.”

Er valt nog meer te ontdekken op de weg die voor ons ligt. Curiosity heeft al een pad ingeslagen dat slingert tussen ” Rafael Navarro Mountain “, onlangs de bijnaam gegeven ter ere van een overleden missiewetenschapper, en een torenhoge butte die groter is dan een gebouw van vier verdiepingen. In het komende jaar zal de rover langs deze twee kenmerken rijden in een smalle kloof voordat hij opnieuw het ” Greenheugh-fronton ” bezoekt , een helling met een zandstenen dop die de rover vorig jaar kort heeft beklommen.

Meer over Curiosity is te vinden op:

https://mars.nasa.gov/msl/home/

https://nasa.gov/msl/

Andrew Good 
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Californië 
818-393-2433 
andrew.c.good@jpl.nasa.gov

Karen Fox / Joshua Handal 
NASA-hoofdkwartier, Washington 
301-286-6284 / 202-358-2307 
karen.c.fox@nasa.gov / joshua.a.handal@nasa.gov

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: