Hubble telescoop in veilige modus

NASA blijft werken aan een oplossing voor een probleem dat de wetenschappelijke operaties op de Hubble-ruimtetelescoop heeft opgeschort. De wetenschappelijke instrumenten kwamen op 25 oktober in een veilige modusconfiguratie nadat ze een verlies van specifieke gegevenssynchronisatieberichten hadden gedetecteerd.

Het Hubble-team concentreert zijn inspanningen om het probleem te isoleren op hardware die de instrumenten bestuurt en maakt deel uit van de Science Instrument Command and Data Handling Unit. Het team analyseert met name het circuit van de regeleenheid, die synchronisatieberichten genereert en doorgeeft aan de instrumenten. 

Tijdens het analyseren van de regeleenheid werkt het team aan het identificeren van mogelijke oplossingen voor het probleem. Deze omvatten mogelijke wijzigingen aan instrumentvluchtsoftware die deze verloren berichten zou kunnen controleren en compenseren zonder de instrumenten in de veilige modus te zetten. Deze tijdelijke oplossingen zouden eerst worden geverifieerd met behulp van grondsimulatoren om ervoor te zorgen dat ze werken zoals gepland.

In het weekend van 30 oktober heeft het team voorbereidingen getroffen om delen van de Near Infrared Camera and Multi Object Spectrometer (NICMOS)-instrument in te schakelen om gegevens over dit probleem te verzamelen, zodat het team kan bepalen hoe vaak dit probleem optreedt. NICMOS, geïnstalleerd in 1997, is inactief sinds 2010, toen de Wide Field Camera 3 operationeel werd. Dankzij NICMOS kon het team een ​​instrument gebruiken om informatie over deze verloren berichten te verzamelen, terwijl de actieve instrumenten uit veiligheidsoverwegingen werden uitgeschakeld. Sinds NICMOS op 1 november is hersteld, zijn er geen extra synchronisatieberichten verloren gegaan.

Het team onderneemt nu stappen om Hubble’s Advanced Camera for Surveys (ACS)-instrument uit de veilige modus te halen en begin volgende week met het verzamelen van wetenschap met dat instrument te beginnen. Het team zal zondag de beslissing nemen na analyse van de laatste gegevens. Als een verloren bericht eerder wordt gezien, wordt ook de beslissing om ACS te activeren opnieuw bekeken. Het team gaat voorzichtig te werk om de veiligheid van de instrumenten te waarborgen en extra belasting van de hardware te voorkomen. Daarom zal volgende week alleen ACS in deze hoedanigheid worden ingezet. ACS werd geselecteerd als het eerste instrument dat herstelde omdat het de minste complicaties ondervindt als een bericht verloren gaat.

De komende week gaat het team verder met het analyseren van de ontwerpdiagrammen van de regeleenheid en de gegevens die bij de verloren berichten horen om te bepalen wat dit probleem mogelijk heeft veroorzaakt. Ze zullen ook kijken naar mogelijke veranderingen in instrumentsoftware die dit kunnen helpen aanpakken. Zodra het team de frequentie van het probleem beter begrijpt en de tijd heeft bepaald die nodig is om mogelijke softwarewijzigingen door te voeren, zullen ze een plan bespreken om de andere instrumenten terug te geven aan wetenschappelijke operaties.


1 november 2021 — Hubble Instruments Main in Safe Mode, NASA Team Investigating

NASA blijft onderzoeken waarom de instrumenten in de Hubble-ruimtetelescoop onlangs in de veilige modus zijn gegaan, waardoor wetenschappelijke operaties zijn opgeschort. De instrumenten zijn gezond en blijven in de veilige modus terwijl het missieteam zijn onderzoek voortzet.

De wetenschappelijke instrumenten van Hubble gaven om 01:46 EDT op 23 oktober foutcodes af, wat het verlies van een specifiek synchronisatiebericht aangeeft. Dit bericht geeft informatie over de timing die de instrumenten gebruiken om correct te reageren op gegevensverzoeken en -commando’s. Het missieteam heeft de instrumenten gereset en de volgende ochtend de wetenschappelijke operaties hervat.

Om 2.38 uur EDT, 25 oktober, gaven de wetenschappelijke instrumenten opnieuw foutcodes uit die erop wezen dat synchronisatieberichten meerdere keren verloren waren gegaan. Als gevolg hiervan gingen de wetenschappelijke instrumenten autonoom in veilige modus zoals geprogrammeerd.

Missieteamleden evalueren ruimtevaartuiggegevens en systeemdiagrammen om het synchronisatieprobleem beter te begrijpen en aan te pakken. Ze ontwikkelen en testen ook procedures om aanvullende gegevens van het ruimtevaartuig te verzamelen. Deze werkzaamheden zullen naar verwachting minimaal een week duren.

De rest van het ruimtevaartuig werkt zoals verwacht.

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: