Hubble ” kijkt” naar een oogverblindend spiraalstelsel.

Deze afbeelding van de Hubble-ruimtetelescoop van NASA/ESA toont het spiraalstelsel Mrk (Markarian) 1337, dat zich op ongeveer 120 miljoen lichtjaar afstand van de aarde bevindt in het sterrenbeeld Maagd. Hubble’s Wide Field Camera 3 legde Mrk 1337 vast op een breed bereik van ultraviolette, zichtbare en infrarode golflengten, en produceerde dit rijk gedetailleerde beeld. Mrk 1337 is een zwak balkspiraalstelsel, wat, zoals de naam al doet vermoeden, betekent dat de spiraalarmen uitstralen vanuit een centrale balk van gas en sterren. Bars komen voor in ongeveer de helft van spiraalstelsels, inclusief ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg.

Deze waarnemingen maken deel uit van een campagne om onze kennis van hoe snel het heelal uitdijt te verbeteren. Ze werden voorgesteld door Adam Riess, die samen met Saul Perlmutter en Brian Schmidt in 2011 de Nobelprijs voor de natuurkunde ontving voor zijn bijdragen aan de ontdekking van de steeds snellere uitdijing van het heelal .

Tekstcredits: European Space Agency (ESA) 
Image credit: ESA/Hubble & NASA, A. Riess et al.

Mediacontact: 
Claire Andreoli
NASA’s  Goddard Space Flight Center
301-286-1940Laatst bijgewerkt: 3 december 2021Redacteur: Andrea Gianopoulos

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: