Foto’s maken van een meteorenregen kan een oefening in geduld zijn..

  • Gegevens zijn van NASA.

Maar met de volgende tips – en een beetje geluk – wordt u misschien beloond met een geweldige foto. Binnenkort zijn de Geminiden weer te zien!

Deze tips zijn bedoeld voor een DSLR of spiegelloze camera, maar sommige point-and-shoot-camera’s met handmatige bediening kunnen ook worden gebruikt.

1. Kies je Photo Opname.

Meestal zijn er op een bepaalde nacht meerdere meteoren per uur te zien. Als er veel meer meteoren zijn, kijk je naar een meteorenregen . Sommige meteorenzwermen komen jaarlijks of met regelmatige tussenpozen voor wanneer de aarde door het spoor van stoffig puin gaat dat is achtergelaten door een komeet (en, in enkele gevallen, asteroïden). Meteorenregens worden meestal genoemd naar een ster of sterrenbeeld dat zich dicht bij de plaats bevindt waar de meteoren aan de hemel lijken te komen. Zorg ervoor dat u het weer en de maanfase controleert voordat u naar buiten gaat. Wolken of een heldere maan kunnen zelfs de beste meteorenregen verminderen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste meteorenregens van het jaar:

Major Meteor StreamsPieknacht 2021 (kan variëren met +/- 1 dag)Per Uur **Oorsprong (asteroïde of komeet)
kwadrantiden3-4 januari110(196256) 2003 EH1
LyridenApril 21-2218Komeet C/1861 G1
en aquaria5-6 mei50Komeet 1P/Halley
Southern Delta Aquariids29-30 juli25Onbekende zonnestralende komeet
Perseïden12-13 augustus110Komeet 109P/Swift-Tuttle
Orioniden21-22 oktober20Komeet 1P/Halley
LeonidenNovember 17-1815Comet 55P/Tempel-Tuttle
GeminidenDecember 13-14140(3200) Phaethon
UrsidenDecember 22-2310Komeet 8P/Tuttle
* Voor waarnemers op het noordelijk halfrond. 

** Geschatte hoeveelheid per uur onder perfecte omstandigheden, gebaseerd op activiteit in de afgelopen jaren
In deze 30 seconden durende opname schiet een meteoor door de lucht in Spruce Knob, West Virginia, tijdens de Perseïden-meteorenregen van 2016. 
Krediet: NASA/Bill Ingalls

2. Ga weg van stadslichten en zoek een plek met een donkere lucht.

Te veel licht en het zal moeilijk zijn voor je ogen om zwakkere meteoren te zien, en je afbeelding zal overspoeld worden met de gloed van licht. Door de helderheid van het LCD-scherm van de camera te verlagen, blijven uw ogen aan het donker gewend. De piek van de Leoniden-meteorenregen van 2018 vindt plaats net na de nieuwe maan, wat betekent dat de wassende maan om 3 uur ’s nachts is ondergegaan , waardoor hoopvolle hemelwachters een maanlichtvrije hemel hebben!

In deze tien seconden durende belichting schiet een meteoor door de lucht boven Washington, DC tijdens de Perseïden meteorenregen van 2015, Credit: NASA/Joel Kowsky

3. Gebruik een statief.

Meteoorfotografie vereist lange sluitertijden en zelfs de meest stabiele handen kunnen een camera niet genoeg stil houden voor een heldere opname. Zwaardere statieven helpen het schudden door wind en voetstappen te verminderen, maar zelfs een lichtgewicht statief is voldoende. Je kunt altijd zandzakken tegen de voeten van het statief plaatsen om gewicht en stabiliteit toe te voegen. Als je geen statief hebt, kun je je camera misschien op of tegen iets om je heen zetten, maar zorg ervoor dat je je camera goed vastzet.

In deze 30 seconden durende opname gemaakt met een cirkelvormige fish-eye-lens, schiet een meteoor door de lucht tijdens de Perseïden-meteorenregen van 2016 terwijl een fotograaf vocht van de cameralens veegt op vrijdag 12 augustus 2016 in Spruce Knob, West Virginia. 
Krediet: NASA/Bill Ingalls

4. Gebruik een groothoeklens.

Een groothoeklens legt meer van de lucht vast en geeft je een grotere kans om een ​​meteoor in je opname vast te leggen, terwijl een telelens een kleiner deel van de lucht vastlegt. De kans dat een meteoor langs die kleine vlek schiet, is kleiner.

Lange sluitertijden zijn niet alleen voor meteoren. 
In deze opname, gemaakt in Joshua Tree National Park, laat de hoofdlamp van een wandelaar een lichtspoor achter langs een schemerpad. 
Krediet: National Park Service / Hannah Schwalbe

5. Gebruik een ontspankabel of de ingebouwde timer van de camera.

Een statief doet geweldig werk door de meeste trillingen van uw camera te verminderen, maar zelfs het indrukken van de ontspanknop kan uw langdurige belichting onscherp maken. Als u de zelfontspanner gebruikt, krijgt u enkele seconden de tijd om te trillen vanaf het indrukken van de ontspanknop tot het stoppen voordat de sluiter wordt ontspannen. Een ontspankabel (zonder zelfontspanner) elimineert de noodzaak om de camera aan te raken. En als uw camera wifi-mogelijkheden heeft, kunt u de sluiter mogelijk vanaf een mobiel apparaat activeren.

In deze 30 seconden durende opname schiet een meteoor door de lucht tijdens de jaarlijkse Perseïden meteorenregen op vrijdag 12 augustus 2016 in Spruce Knob, West Virginia. 
Krediet: NASA/Bill Ingalls

6. Stel uw lens handmatig scherp.

‘S Nachts zal autofocus moeite hebben om iets te vinden waarop kan worden scherpgesteld. Door je focus op oneindig in te stellen, kom je dichtbij, maar de kans is groot dat je wat testfoto’s moet maken en wat fijnafstemming moet doen. Maak met uw camera op statief een testopname van enkele seconden en gebruik vervolgens het scherm van de camera om de opname te bekijken. Zoom in op een ster om te zien hoe scherp je focus is. Als de sterren op vage klodders lijken, maak dan kleine aanpassingen aan de focus en maak nog een testopname.

Herhaal dit totdat je tevreden bent met het resultaat.

Als uw camera een zoombare elektronische zoeker of livebeeldoptie heeft, kunt u mogelijk inzoomen op een ster en scherpstellen zonder dat u een testopname hoeft te maken.

Kijk naar het oosten op 17 november na 3 uur ’s nachts voor de beste kans om Leoniden-meteoren te zien.

7. Richt je camera.

Ook al weten we niet wanneer of waar een enkele meteoor zal verschijnen, we weten wel uit welk gebied ze zullen komen.

Meteorenregens krijgen hun naam op basis van het punt in de lucht van waaruit ze lijken uit te stralen. In het geval van de Leoniden lijken ze tijdens hun piek uit de richting van het sterrenbeeld Leeuw aan de oostelijke hemel te komen. 

In deze 20 seconden durende belichting verlicht een meteoor de lucht boven de top van een bergrug in de buurt van Park City, Utah. 
Hoewel dit beeld werd vastgelegd tijdens de jaarlijkse Perseïden-meteorenregen, is deze “vallende ster” waarschijnlijk niet een van de Perseïden-meteoren, die afkomstig zijn van materiaal dat is achtergelaten door komeet Swift-Tuttle. 
In plaats daarvan is het waarschijnlijk een van de vele stukjes steen en stof die op een willekeurige nacht willekeurig in de atmosfeer vallen. 
Krediet: NASA/Bill Dunford

8. Bereken uw belichtingstijd.

Terwijl de aarde draait, lijken de sterren aan de hemel te bewegen, en als je sluiter lang genoeg open staat, kun je een deel van die beweging vastleggen. Als u schijnbare sterbewegingen wilt vermijden, kunt u de 500-regel volgen. Neem 500 en deel deze door de lengte in millimeters van je lens. Het resulterende getal is de tijdsduur in seconden dat u uw sluiter open kunt houden voordat u stersporen ziet. Als u bijvoorbeeld een 20 mm-lens gebruikt, is 25 seconden (500 gedeeld door 20) de langste die u kunt instellen voordat u sterrensporen in uw afbeeldingen kunt zien.

Op deze foto met een belichting van 30 seconden vinden wandelaars hun weg naar de top van Spruce Knob in West Virginia om de jaarlijkse Perseïden meteorenregen te bekijken, vrijdag 12 augustus 2016. Credit: NASA/Bill Ingalls

9. Experimenteer!

Zodra u de maximale belichtingstijd weet, kunt u uw sluiterprioriteit op die lengte instellen en de camera andere instellingen voor uw eerste afbeelding laten berekenen. Afhankelijk van hoe de afbeelding eruit ziet, kunt u het diafragma handmatig aanpassen (stel dit in op een lager getal als het beeld te donker is) en ISO (stel het in op een hoger getal als het beeld te donker is) om uw volgende afbeeldingen te verbeteren. Als u slechts één instelling tegelijk wijzigt, krijgt u een beter begrip van de invloed van deze wijzigingen op uw afbeelding.

De bemanning van het internationale ruimtestation ISS heeft deze Perseïde-meteoor vastgelegd die in 2011 boven China op de aarde viel. Credit: NASA

10. Geniet van de show.

Met je camera-instellingen aangepast, is het maken van die perfecte foto slechts een kwestie van tijd en geluk. Het hoogste aantal zichtbare meteoren per uur is in de uren na middernacht en voor zonsopgang. Zet je camera naast een leunstoel of een deken om zelf het wonder van een meteorenregen te aanschouwen – en met een beetje geluk neem je ook een aantal jaloersmakende foto’s mee naar huis !

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: