Superzwaar zwart gat slokte een ster op

Een superzwaar zwart gat slokte een ster op in de jaren tachtig en middelbare scholieren hielpen hem te ontdekken.

Astronomen hebben volgens nieuw onderzoek bewijs gevonden van een zwart gat dat een ster opslokte in gegevens die in de jaren tachtig zijn verzameld.

De onderzoekers zeggen dat ze de handtekening van een dergelijke gebeurtenis hebben ge├»dentificeerd in gegevens die in de jaren tachtig zijn verzameld, dankzij een paar middelbare scholieren uit Massachusetts. Wanneer een ster te dicht bij een zwart gat komt, trekt de zwaartekracht van het massieve object aan de ster, waardoor materie in het zwarte gat wordt getrokken en een uitbarsting van licht wordt geproduceerd in wat astronomen een getijdenverstoring noemen. En hoewel astronomen dit fenomeen ongeveer 100 keer hebben zien voorkomen, vertrouwen zij maar heel weinig op de desbetreffende radiowaarnemingen, zoals bij de gebeurtenis in de jaren tachtig.

Een artistieke afbeelding van een zwart gat dat een ster eet, ook bekend als een getijdenverstoring, en een supersnelle straal produceert. (Afbeelding tegoed: NRAO/AUI/NSF/NASA)

“De zwaartekracht rond het zwarte gat zal deze ongelukkige sterren versnipperen , waardoor ze in dunne stroompjes worden geperst en in het zwarte gat vallen”, zei Vikram Ravi, een astronoom aan het California Institute of Technology (Caltech) in Pasadena, in een verklaring . “Dit is een heel rommelig proces. De sterren gaan niet zonder slag of stoot.

Ravi en een team van wetenschappers ontdekten de handtekening van een getijdeverstoring in archiefwaarnemingen die zijn gemarkeerd door stagiaires Ginevra Zaccagnini en Jackson Codd. De tieners bekeken gegevens die waren verzameld door Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) van de National Radio Astronomy Observatory (NRAO) in New Mexico en merkten dat een bijzonder helder signaal dat halverwege de jaren negentig werd waargenomen, tegen 2017 was vervaagd.

Het team ging op zoek naar andere waarnemingen van het object, J1533+2727 genaamd, en ontdekte dat de 90 meter lange radiotelescoop van het Green Bank Observatory hetzelfde object had gezien voordat het in 1988 plotseling instortte . Beelden uit 1986 en 1987 toonden aan dat het object er zelfs helderder uitzag dan in de gegevens van de jaren negentig waarmee de onderzoekers waren begonnen. Alles bij elkaar genomen, aldus de onderzoekers, is het object nu 500 keer zwakker dan het op zijn helderst was.

In hun analyse van de gebeurtenis concludeerden de wetenschappers dat de heldere flits waarschijnlijk werd veroorzaakt door een superzwaar zwart gat op 500 miljoen lichtjaar afstand van de aarde, dat een ster verpletterde en een radiostraal uitspuugde.

De onderzoekers hopen dat de gebeurtenis en andere soortgelijke gebeurtenissen hen zullen helpen om getijdenverstoringen (ook wel TDE’s genoemd), de zwarte gaten die ze veroorzaken en de sterrenstelsels waarin deze zwarte gaten zich bevinden, beter te begrijpen.

“Interessant is dat geen van de radio-ontdekte kandidaten werd gevonden in het type melkwegstelsel dat het meest populair is voor TDE’s,” Hannah Dykaar, een PhD-student in de afdeling astronomie en astrofysica aan de Universiteit van Toronto en een co-auteur van het nieuwe onderzoek , zei in dezelfde verklaring. “Het vinden van meer van deze radio-TDE’s zou ons kunnen helpen om de lopende mysteries op te helderen over in welke soorten sterrenstelsels ze voorkomen en hoeveel er in het universum zijn.”

De wetenschappers hebben zich ook tot een ander programma gewend, de Zwicky Transient Facility (ZTF) van Caltech’s Palomar Observatory, in de hoop meer getijdenverstoringen te ontdekken die uitbarstingen van radiogolven veroorzaken.

“Dit is de eerste ontdekking van een relativistische TDE-kandidaat in het relatief nabije universum, wat aantoont dat deze radioheldere TDE’s vaker voorkomen dan we eerder dachten,” zei Ravi.

De resultaten werden maandag (10 januari) gepresenteerd in samenhang met de 239e bijeenkomst van de American Astronomical Society, die werd geannuleerd vanwege COVID-19 . Een publicatie waarin het onderzoek wordt beschreven, is geaccepteerd voor publicatie in The Astrophysical Journal en is gepost op de pre-printserver arXiv.org.

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: